Tlf: 69 12 69 00   –  Se åpningstider
Historien om Norges eldste treningssenter
scs34
En takknemlig reise med mange oppturer, nedturer, mye glede og tårer - Sports Club Sarpspborg siden 1981

Reisen til Norges eldste treningssenter startet allerede i 1981! Det var før bransjen visste hva man ville, og de fleste treningssentre var små styrkerom med fokus på body building. Vi var ikke først ute, men vi er den som har kommet oss gjennom og fortsatt eksisterer. Den gangen var det få treningsmaskiner å få tak, så det gikk mye i enkle frivekter og svært lite kunnskap om trening og helse. Anabole steroider visste man fortsatt ikke konsekvensene av, og derfor var det vanlig mange steder. Dette hadde Sports Club Sarpsborg andre planer med, og ønsket gjennom litt annet fokus å nå ut til flere gjennom å ufarliggjøre slik at treningssentre også skulle benyttes av pasienter, damer, eldre og oss som kun ønsker trening som en viktig del av livsstilen. Gjennom den nye måten å tenke på, og har vi vært med å prege de fleste treningssenter-trender i Norge siden, og til en viss grad har vi vært med å forme treningssenter-bransjen som vi kjenner den i Norge i dag! 

Oppstart i august 1981
Det hele startet i august 1981, da Anne og Arild Tangen flyttet hjem etter studier i utlandet, og ønsket å kombinere sin bakgrunn og kompentanse innen behandling og trening. Sarpsborg Helsesenter (S.H.), som det het den gangen, var ikke det første treningssenteret i Norge, men det var det første treningssenteret i Norge med en kombinert fysioterapi-avdeling. Dette var noe helt unikt på den tiden, men som først nå de siste årene har blitt mer vanlig. De så tidlig viktigheten av kompetanse, for å kunne hjelpe medlemmer/pasienter med å tilpasse et godt treningsprogram. S.H. fikk raskt to fysioterapeuter (med tilskudd), som ble en viktig del av S.H., og har vært det siden.

80-tallet - fra oppstart til en av Norges største treningssentre
Årene gikk fort etter mye aktivitet og veldig mye jobbing, og ulike trender ble stadig integrert på Sarpsborg Helsesenter. Arild reiste årlig til USA for å se hva som beveget seg i bransjen, og var dermed med på å prege de fleste trender som kom til Norge, og til tider Europa. Her kan det bl.a. på 80-tallet nevnes at S.H. utviklet bransjens første avtalegiro som gjorde det mulig for flere å trene da man kunne spre kostnaden med trening utover året. Arild utviklet dette konseptet selv, etter tips om hvordan bransjen skulle gå videre. Dette er noe i dag alle treningssentre er helt avhengig av. Videre var S.H. det første treningssenteret i Norge med komplett styrkemaskin-park, det første med elektroniske tredemøller, Arild var med å starte Treningssenter Forbundet og mye av kursingen og utviklingen i bransjen skjedde nettopp i Sarpsborg - hvor Arild var blant kursholderne. Det ble på denne tiden holdt kurs og konsult-tjenester i Sarpsborg, hvor mange av de største og viktigste aktørere (fra hele verden) kom til Sarpsborg for å lære bransjen å kjenne. Arild var også med på å etablere CMS i Europa, som fortsatt er med å prege bransjen (har blant annet stor utvikling i Norge, og holder til i over 60 land i dag).

Midt opp i dette var Arild og S.H. også aktive på flere fronter. På 80-tallet var selskapet Europas største importører av solarium, når solarium-markedet eksploderte, Arild var relativt stor importør av murstein, hvor hele Akerbrygge var blant hans prosjekter. Andre bransjer som S.H fikk være med på var å få "surfe-trenden" til Norge, hvor det ble importert og solgt tusenvis av surfebrett via det annerkjente merket Mistral. Salg av treningsutstyr ble også en del av forretningene, da Arild fikk det første argenturet til blant annet Life Fitness (verdens største treningsutstyr-leverandør), som han senere solgte videre.

Tidene forandrer seg..
Det var litt annet syn på verden på den tiden, noe som viser at S.H hadde dame- og herredager, hvor kun damer kunne trene på enkelte dager og kun herrer andre dager. Dette ble senere snudd om til at herrer og damer trente i hver etasje mot midten/slutten av 80-tallet. Det ble også mye ulovlig "smugtitting" inn i treningssalene da vi hadde foreng som hang foran salene, og ikke minst uhell i garderobene som ble byttet på i forhold til ulike dager, og feil kjønn gikk inn i feil garderober. Litt senere ble det åpnet for alle til kunne trene fritt, og hvert kjønn fikk hver sin faste garderobe. Det ble mye klaging, spesielt fra damer og mange valgte å slutte på grunn av dette. Men verden gikk videre og S.H. måtte være med for å kunne overleve. På denne tiden, så vi også viktigheten av det sosiale for ansatte og medlemmer. Innenfor resepsjonen var pauserommet, blitt et røykerom/kaffepauserom. Her var det også vanlig at medlemmer ble inkludert, og det var starten på det som i dag en av treningssenter-Norges mest populære kaffekroker (når man ser antall brukere og antall liter kaffe).

Det var liten konkurranse på denne tiden (kun SEFA) og lokalene i gamle Joneid-gården ble stadig trangere til tross for at veldig liten andel av befolkningen hadde treningssenter som sin store hobby. Men da utviklingen i bransjen og medlemsmassen fortsatt å øke, måtte S.H, se etter nye lokaler for å få plass til nye trender. Anne og Arild fikk kjennskap til nye lokaler i SA-bygget over gaten. Med over 1200m2 var vi igjen blant Norges største i antall kvadratmeter, og vi kunne nå innføre en egen aerobicsal, topp-moderne lokaler med badstue i garderober, egen kaffekrok og mye mer. Vi flyttet til de nye lokalene i 1990 og en ny spennende tid kunne starte..

90-tallet - en krevende og lærerik tid for S.H
Arilg og Anne fortsatte å være aktive på 90-tallet, som ble til Sports Club Sarpsborg (SCS). SCS ønsket fortsatt at sarpinger skulle være blant de første til å teste ulike nye trender. Tidlig på 90-tallet ble SCS det første treningssenteret med å innføre spinning (nr. 2 i Europa), da Arild bestilte sykler direkte under det første spinning-timen som noensinne ble holdt på en messe på Ihrsa (USA). SCS var det første treningssenteret i Norge med en komplett kondisjonsavdeling, først i Norge med LesMills gjennom det velkjente BodyPump, først i Norge med David BackClinic og først med eget CardioTheater - for å nevne noe..

Arilds utålmodighet gjorde at han også var med å starte treningssenteret i Oslo Spektrum, som ble til treningskjeden, SATS. I denne perioden var Arilds kunnskap velkjent i både Norge og Sverige, og Arild ble ofte leid inn til å "tegne" ulike treningssentre i Norden, lage kampanjer og aviser, kursing m.m. Dette ble også avgjørende inntekter da markedet i Sarpsborg etter hvert ble såpass tøft at det var vanskelig å leve kun av treningssenter. Kostnadene vokste stadig med ansatte, og lave inntekter på medlemskap i forhold til kostnader på tilbudet gjorde at vi måtte jobbe veldig mye for å holde hjulene i gang. Treningssenter-bransjen fortsatte å utvikle seg til å ble en almenn-kjent bransje, flere aktører kom inn på markedet og SCS var ikke lenger unike med mange av tilbudene - bortsett fra fysioterapi-avdelingen og det sosiale tilbudet..

Nettopp gjennom de tøffe tidene som SCS har vært igjennom, har man sett betydningen av å skape trivsel og ta vare på medlemmer med å yte god kundeservice, tilby noe mer enn kun trening igjennom kaffekroken, sosiale arrangementer, overgå forventninger, se alle som kommer inn døren, frokost m.m.. Det har også blitt en av de viktigste faktorene til at treningssenteret har overlevde i såpass mange år - og i dag er Norges eldste..

Familie-bedrift
Med årene så har også Anne og Arilds barn, lille søster Sandra og storebror Joachim blitt mer involvert. Som en familiebedrift, og gjennom tøffe tider, så begynte de tidlig å jobbe og få ulike arbeidsoppgaver - med stadig mer ansvar. Til tross for at de begge har studert i utlandet i mange år, så har de begge vært aktive og vært en del av treningssenteret, og er i dag til fulle med i den daglige driften, som deleiere av SCS.

Jubileumsåret 30 år - som ble det store mareritt året!
Året 2011 startet som normalt. Januar og februar er alltid trivelig måneder med godt oppmøte og god vekst. MEN (!) som kom våren og årets første store motgang. En rolig morgen og formiddag, ender med en fullstendig kaos etter at et håndkle som ble lagt til tørk på badstue-ovnen. Hele badstuen og damegarderoben står i brann, og hele SA-bygget må evakueres. Lokalene står under full røyk, og lokalene er fullstendig ødelagt for trening. I all uhell, så går det bra med alle berørte, og alle kommer seg trygt ut av bygget.

Da vi innser at det har gått bra med alle, og vi faller til ro med at brannrutinene fungerte - så faller realiteten innover oss. Alle ansatte er usikre på egen arbeidsplass. En 1-2 uker stegning vil medføre svært store konsekvenser for driften, som allerede var tøff. Vi har raskt dialog med brannvesenet og forsikringsselskapet og får beskjed om at lokalene ikke kan benyttes på ukesvis. DET GÅR IKKE! En ukes stegning, vil medføre svært misfornøyde medlemmer og altfor mange oppsigelser. Forsikringsselskapet hadde allerede brukt all kapasiteten sin på brannen som skjedde nesten samtidig på Saubrugs i Halden. Derfor måtte vi vente i minst 2 mnd. Hvilket medlem har tid til å vente i 2mnd???

Etter kort møte så tok vi en rask beslutning - dette må vi fikse selv! Vi mobiliserte alle ansatte, som stilte opp uten å tenke. Og ikke minst - titalls medlemmer ønsket også å bidra - på noe som ble tidenes dugnad! Etter to døgn med vasking, rydding og umenneskelig innsats så kunne vi åpne treningssenteret på rekord tid. Folk var super imponert, og vi var super stolte og evig takknemlige over innsatsen!

Problemet var bare at det var mye mer enn å vaske overflate når man har en brann. Røyken setter seg i ALT! Inne sprekker, ventilasjon, skaper etc..Røyken satt garderober ut av spill, gruppetreningsaler, folk med astma fikk puste problemer og det gikk for mange ikke å trene på den måten man har behov for - og betaler for. Resultatet ble ekstremt mye oppsigelser de kommende månedene og hele 30 % av medlemsmassen slutter i perioden. Vi får lov av gårdeier å leie garderober nedover i etasjene, og forsikringsselskapets forventede hjelp med å kunne åpne garderoben drøyer stadig i tid. Dette fortsetter å skape misnøye og frustrasjon. Brannen var i ferd med å avslutte "eventyret" rett før 30 års-dagen.

Midt i den mest hektiske tiden, så oppstår en ny insident - grunder og eier - Arild Tangen - blir angrepet og knivstukket flere ganger i halsen - og har bare unaturlig flaks at kommer overlevende ut av hendelsen. Om ikke situasjonen var tøff nok fra før, så satt denne situasjonen i det minste den tøffe perioden litt på vent - og vi innså alle at det ikke bare er jobb som teller lenger. Etter god hjelp fra helsevesentet, så kom Arild seg veldig raskt fra episoden - og hell i uhell - så kom vi nok svært styrket ut av situasjonen. Ingenting kan stoppe oss nå!  Vi er jo tross alt Norges eldste.....Arild hadde forresten mye å gjøre, og var (ikke helt forsvarlig) tilbake på jobb samme dag.

Det får bære eller briste
Men utover året 2011, flyttet Sarpsborg Arbeiderblad ut av sine lokaler i SA-bygget. Da hadde familien Tangen et valg om å trekke seg etter mange år med mye jobb, og se tilbake på en interessant tid i en spennende bransje, eller å satse som aldri før. Konkurransen var tøffere enn noen gang, og når SAs gamle lokaler stod tomme, så var det ikke behov for lang betekningstid, før familien Tangen bestemte seg for å igjen bli blant landets største treningssentre. 10.10.2011 flyttet SCS i nye lokaler på ca. 3000m2. Inkludert i lokalene fikk vi nå en av landets første SPA-avdelinger, Norges eneste ricochet-baner, Europas største spinningsal, store gruppetreningssaler og generelt store yter til både kondisjon, styre, funksjonel trening, samt fysioterapi. SCS hadde allerede vokst ut av de gamle lokalene, men samtidig var satsingen veldig stor i og med at også andre treningssentre valgte å gjøre store investering.

Familien Tangen, sammen med fantastiske kollegaer, har nå måttet jobbe hardere enn noen gang. Man har innsett at ligger man på latsiden i denne bransjen, så er fort gjort at man blir glemt og medlemmer ser etter andre tilbud. Dette har vi lært, og derfor har vi også de siste årene vært svært aktive med å pusse opp, investere i lokaler, øke kunnskap med dyktige ansatte, økt tilbud, nytt treningsutstyr og selvfølgelig nye trender. Det har ført til at vi blant annet var først i Norge med GEN-testing, først med fullt helsetilbud (inkludert helsekartlegging, treningsveildning/PT/fysio/velvære), en av de første med Foodbox, og en av de første med pulssytemet Activio. Dette samtidig som SCS, nå er en av Nordens ledende aktører innen import og montering av innendørs lekeland, via Lekeland-Grossisten.

Sports Club Sarpsborg reise har nå vart i over 35 år, og vi vil takke alle våre trofaste medlemmer og ansatte for at vi fortsatt har hatt mulighet til å prege markedet og kunne tilby sarpinger det vi selv mener er et svært godt og variert treningstilbud. Trivsel har igjennom tidene vært vårt kjennemerke, og det skal vi fortsatt være best på, samt utvikle videre. Dette ser vi blant annet i vår kaffekrok, hvor vi har servert gratis kaffe i over 20 år, og hvor antall liter øker betraktelig hvert eneste år. I år, 2016, så har vi satt rekord igjen, med over 5500 liter kaffe! Dvs rundt 100 000 kaffekopper på ett år! Dette er vi stolte av, og ser på dette som en bekreftelse på at mange ønsker å bruke tid i våre lokaler og trives godt!

Vårt siste store satsingsområdet, som vi har jobbet med siden 2015, er at vi nå har fått en offentlig godkjent Bedriftshelsetjeneste. Dette tror vi vil være viktig for oss i forhold til å styrke vår mulighet til å utvikle vårt helsetilbud for alle våre medlemmer/pasienter, få flere bein å stå på, og få inn flere kollegaer med mye kunnskap som vil øke din medlemsfordel.

35 år har gått, og det er vel ingen tvil om at vi har satt noe preg på bransjen. Vi tror og håper at vi vært med å bedre mange sarpingers helse! Nå gleder vi oss til en spennende fortsettelse, flere nye tilbud, et enda bedre konsept, i tillegg til at vi håper at du som medlem ønsker å være med på mange spennende år til! Nå er også snart tredje generasjon Tangen på vei inn :-) 
   tangen
   (tre generasjon Tangen - f.v Joachim, Sandra, Anne, Celina og Arild)

To be continued... 

 
Jeg ønsker et tilbud
Kontakt
Jeg ønsker mer informasjon
Kontakt
Relaterte nyheter
godt%20voksen
27.04.2024 15:04
Hvorfor trene på treningssenter?
101679741_190459768860069_4564934775424417792_n
18.06.2023 20:31
Velkommen til årets Morgenfuglen - 1. juli
340566748_540657024888429_4904138284783436164_n
18.04.2023 23:22
Endelig! Nye lanseringer av våre Les Millsprogrammer
godt%20voksen
16.04.2023 14:05
Hvorfor trene på treningssenter?
Relaterte sider
Kontakt
Ofte stilte spørsmål
Hvorfor Sports Club Sarpsborg
Åpningstider
Historien vår
Treningstilbud
Galleri
Video-galleri
Trening for alle
Uansett hvilken motivasjon du har for å begynne å trene, kan Sports Club Sarpsborg bistå deg og hjelpe deg til å nå dine mål.
Se treningstilbud
Gruppetrening
Meld på
Meld deg inn
GRATIS PERSONLIG HELSEPLAN
Kontakt oss i dag, og vi gir deg en uforpliktende helse-kartlegging (personlig helseplan) til en verdi av kr. 500,-
En personlig helseplan hjelper oss å tilrettelegge et riktig tilbud for deg, slik at du øker sannsyngheten for at du skal nå dine helsemål.
Motta min uforpliktende gratistime
Bli medlem